WALNOTEN
In 2002 viert de walnoot van de Périgord zijn
eerste oogst als noot met het keurmerk Appelation d'Origine Controlée.
50 jaar nadat de walnoot in Grenoble al deze kwaliteitsaanduiding
heeft grekegen en dat terwijl de Dordognese soort al meer
dan twee eeuwen geleden in de Verenigde Staten naam en
faam had gemaakt.
Maar
goed, sommige dingen gaan nu eenmaal niet zo snel in de Dordogne.
Deze streek kent vier varianten van de Perigordijnse (AOC-)walnoot:
de Corne, Marbot, Franquette en de Grandjean. Evenals de kastanje
heeft de geschiednis bijgedragen aan een rijke traditie rond deze
noot. De Perigordijnse walnoot wordt geoogst in vier regio: Limousin,
Aquitaine, Midi-Pyrénées et Poitou-Charentes. De Dordogne
kent meer dan 4000 hectare notenbomen..
Notenroute
Er is een toeristische route uitgezet van Salignac
naar Beynac, langs Domme, die de geïnteresseerde in staat stelt
om de walnoot in al zijn aspecten te bewonderen. De Grandjean vanaf
boompje tot aan wanotenolie en notentaart. Aarzel niet om onderweg
in Castelnaud-la-Chapelle het kleine écomusée te bezoeken,
gewijd aan de walnoot, de legende rond de vrucht en de lofzang op
het hout van de bomen. Vanzelfsprekend is de route het meest interessant
in de oogstmaand oktober.
Ook een bezoek aan aan de familie Rauzet, kwekers van notenbomen in Veyrines-de-Domme, niet ver
van het kasteel van Joséphine Baker (les
Milandes), is de moeite waard.
De notenroute maakt één ding duidelijk. Niets van
de vrucht gaat verloren. In het voorjaar worden de bladeren gebruikt
om een extract te maken voor de notenwijn, groene noten verdwijen
in de notenjam, of in de azijn, die groen schil in de 'eau-de-vie
en de noten zelf....in alles.
Notenolie, traditioneel...
Eens
moet de vallei van de Dordogne bedekt geweest zijn met molens. In
Sainte-Nathalène, 9 kilometer noordoost van Sarlat heeft
de moulin de la Tour uit de 16e eeuw de tand des tijds weerstaan.
De molen dateert uit de tijd dat iedere bewoner meerdere notenbomen
had.
Jean-Pierre Bordier ontvangt hier de bezoekers
en laat hen het procede en de werking van de molen zien, die draait
op de kracht van een klein stroompje water. De molenaar werkt alleen
met de Grandjean, die eerst verbrijzeld worden en daarna verhit
op een houtvuurtje gedurende 45 minuten. De bruine massa wordt onder
druk gebrakt en zo komt de olie tevoorschijn - oud van kleur. Na
een week decanteren is de olie helder en klaar om de salades te
besprenkelen.
Na het hoogseizoen ontvangt Bordier de boeren uit de omgeving en
de amateur-kwekers uit heel Europa met hun oogst om er op ouderwetse
wijze olie van te maken....
en modern
In de l'huilerie d'Aiguevive in Cénac-et-St-Julien
staat een ultramodern laboratorium waar Hervé Erard samen
met Jacques Louge, directeur van de distillerie du Périgord
in Sarlat samenwerken. Hervé Erard is zonder weerspraak de
Einstein van de walnoot. Niemand die zoveel van de noot afweet als
hij: de walnoot beschouwt hij als een ideaal middel tegen de cholestorol
en hart- en vaatziekten dankzij de meervoudige vetzuren in de noot.
Rijk aan fosfoor is de walnoot ook goed voor het geheugen.
De notenolie van Aiguevive paart - dankzij het
onderzoek van Erard - het beste van de traditie aan de moderne technologie
De beide heren hebben inmiddels een eervolle vermelding van de universiteit
van Grenoble op zak - en over de walnoot maakt men in Grenoble geen
grapjes.
In Aiguevive wordt warme lucht gebruikt om de
noot te verwarmen en te ontvochten. Het persen gaat anders en het
levert een bijzondere notenolie op met een delicate smaak.
November in Belvès
In de vroege ochtend van iedere woensdag in november
kunt u een bezoek brengen aan het prachtige stadje Belvès
waar dan de notenmarkt gehouden wordt. De kleine producenten brengen
dan hun oogst naar de markthal waar de opkopers hen staan op te
wachten. Tien slagen van de klok kondigen het begin van de markt
aan.
(iets minder opwindend: de notenmarkt van Sarlat in November)
Adressen
Écomusée de la noix du Périgord
24250 Castelnaud-la-Chapelle - 05 53 59 69 63,
Moulin de la Tour
24200 Sainte-Nathalène.05 53 59 22 08,
internet:http://www.moulindelatour.com
Huilerie d'Aiguevive
24250 Cénac-et-St-Julien. 05 53 28 19 85
|